BAHAN-BAHAN:
- 1 ikat pucuk paku - dipotong dan direbus
- RM 1 taugel - direbus
- 30gm udang kering
- ½ biji kerisik
- segegam beras goreng - dikisar
- 1 sudu serbuk lada hitam
- 2 ulas bawang merah
- 1 biji bawang besar - dihiris
- 1 biji cili merah - dihiris
- 2 sudu makan pati santan
- Air Limau secukupnya
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan pucuk paku ,taugel dan celurkan sehingga masak. Ketepikan.
2. Kisar halus bawang merah dan udang kering bersama kerisik.
3. Setelah itu masukkan pucuk paku yang telah dicelur tadi.
4. Perahkan air limau secukupnya serta masukkan garam secukup rasa.
5. Kemudian tuangkan pati santan sambil gaul rata.
6. Akhir sekali, taburkan bawang besar hiris ,beras goreng dan lada hitam yang telah dikisar tadi.
bonda buat memang sedap..meletopp...
ReplyDeletebetol tu,.... memang sedap..sahur pon teman makan lagi kerabu ..hingga mejilat jari jemari
ReplyDelete