Friday, 19 July 2013

Ikan Patin Masak Tempoyak Bonda



Bahan :
  1ekor ikan patin 
  7 biji cili padi - nak pedas letak lebih
1 inci kunyit hidup
1 senduk  tempoyak
sedikit daun kesum 
garam secukup rasa


Cara :
Bersihkan ikan patin, potong ikut saiz yg diingini.
Petua menghilangkan hanyir dan lendir ikan patin ialah dengan melumur ikan patin dgn tepung gandum. Lagi mujarab menggunakan air asam jawa @ asam limau. 
Bonda rendam ikan patin dengan asam jawa.
Rendam sekitar 5 minit dan toskan, cuci bersih dan toskan ikan tu. Ketepikan.
Tumbuk cili padi , kunyit dan tempoyak.  
Satukan didalam periuk,perap selama 10 minit lepas tu tenggek periuk di atas dapur tambahkan  air secukupnya.
Masak hingga mendidih dengan api sederhana.
  Masukkan daun kesum dan garam.
Sesuaikan rasa. Jika kurang masam, baru dimasukkan asam keping.

Bahan-bahan utama


~ Selamat Mencuba ~

3 comments:

  1. mables...hingga menjilat jari...siapa yang makan ler..akak tak bertegor dengan ikan nie...

    ReplyDelete
  2. habes se mangkok...perghhh

    ReplyDelete
  3. teman suke bebenor ikan patin masok tempoyok... lagi2lah resepi ni..mmeang meletopp

    ReplyDelete