Bahan :
1ekor ikan patin
7 biji cili padi - nak pedas letak lebih
1 inci kunyit hidup
1 senduk tempoyak
sedikit daun kesum
garam secukup rasa
Cara :
Bersihkan ikan patin, potong ikut saiz yg diingini.
Petua menghilangkan hanyir dan lendir ikan patin ialah dengan melumur ikan patin dgn tepung gandum. Lagi mujarab menggunakan air asam jawa @ asam limau.
Bonda rendam ikan patin dengan asam jawa.
Bersihkan ikan patin, potong ikut saiz yg diingini.
Petua menghilangkan hanyir dan lendir ikan patin ialah dengan melumur ikan patin dgn tepung gandum. Lagi mujarab menggunakan air asam jawa @ asam limau.
Bonda rendam ikan patin dengan asam jawa.
Rendam sekitar 5 minit dan toskan, cuci bersih dan toskan ikan tu. Ketepikan.
Tumbuk cili padi , kunyit dan tempoyak.
Satukan didalam periuk,perap selama 10 minit lepas tu tenggek periuk di atas dapur tambahkan air secukupnya.
Masak hingga mendidih dengan api sederhana.
Masak hingga mendidih dengan api sederhana.
Masukkan daun kesum dan garam.
~ Selamat Mencuba ~
mables...hingga menjilat jari...siapa yang makan ler..akak tak bertegor dengan ikan nie...
ReplyDeletehabes se mangkok...perghhh
ReplyDeleteteman suke bebenor ikan patin masok tempoyok... lagi2lah resepi ni..mmeang meletopp
ReplyDelete