Saturday, 20 July 2013

Bubur Kacang Hijau Bonda


Bahan-bahan
250 gram kacang hijau
1 keping gula melaka
1/2 gula pasir
1/2 sudu garam
1 biji telur
1 biji kelapa
2 helai daun pandan

Cara-cara
  1. Goreng kacang hijau di dalam kuali tanpa menggunakan minyak sehingga kacang berwarna agak kecoklatan.
  2. Rebus kacang hijau yang telah digoreng tadi .
  3. Buang air rebusan yang berbuih di permukaan kacang
  4. Setelah kacang kembang, masukkan santan yang telah di perah dengan telur dan garam. Biarkan mendidih seketika.
  5. Masukkan gula. Biarkan bubur mendidh sekali lagi.
  6. Tips! pastikan bubur mendidih agak lama agar ia tidak cepat basi. Selalunya bubur tahan 2 hari tanpa perlu disimpan di peti sejuk!                  

1 comment: